Külföldi nőként, jó állást találni Németországban? Nem lehetetlen!

2021.07.11. - vasárnap

Manapság népszerű, sokakat foglalkoztató téma a work-life-balance, azaz a munka és a magánélet egyensúlya, pontosabban annak megvalósítási lehetőségei. Ezen belül is, napjainkban meglehetősen nagy hangsúlyt kap a nők szerepe a család és a munka világában, főként e két fontos komponens összeegyeztethetőségének szempontjából.

Habár szinte minden (európai) országban folyamatosak a törekvések a nők helyzetének megkönnyítését illetően, azért valljuk be, hogy még itthon sem mindig könnyű a gyengébbik nemnek, és főleg az anyáknak – számukra megfelelő – állást találni. Ha pedig egy hölgynek külföldön kell boldogulnia, esetleg van pár gyermeke, viszont nincs megfelelő képesítése vagy nyelvtudása, bizony nem könnyű a dolga. Íme, néhány tipp, hogy mégis egyszerűbb lehessen az indulás, ha a cél Németország!

Ezeket az alapinformációkat nem árt tudni külföldről jelentkező nőként

  • Külföldi egyetemi diplomával vagy szakközépiskolai végzettséggel és német nyelvtudással gyakorlatilag azonnal munkát vállalhatunk. De léteznek alternatívák is: például a szakképzés, az önkéntes szociális év (FSJ), a Szövetségi Önkéntes Szolgálat (BFD), az au pair munka vagy a németországi tanulmányok angol nyelven. Ezeket felhasználhatjuk technikai és/vagy nyelvi képesítések megszerzésére, hogy aztán Németországban dolgozzunk.
  • Németországban gyakori, hogy a nők dolgoznak. A statisztikák szerint a Németországban foglalkoztatott mintegy 42 millió ember csaknem fele nő.
  • Sok esetben ez problémamentesen lehetséges magunkkal vinni gyermekünket is németországi munkavégzés esetén, például, ha az informatikai szektorban vagy orvosként helyezkedünk el.

5 ötlet: lehetőségek külföldről érkező nők számára

  • Közvetlenül is kereshetünk munkát Németországban, ha rendelkezünk egyetemi diplomával vagy szakiskolai végzettséggel, valamint német nyelvtudással. Mindazonáltal mindig az adott tevékenységi körtől és munkaadótól függ, elismerik-e a képesítést és a nyelvtudást.
  • Ha az ember lánya még nem szerzett egyetemi diplomát vagy szakközépiskolai végzettséget külföldön, de már legalább A2-szinten beszél németül, akkor Németországban pályázhat szakképzésre. Ez a lehetőség még idősebb korban is fennáll a duális képzés részeként.
  • Ha még nem végeztünk tanulmányainkkal külföldön, és nem nagyon beszélünk németül, akkor FSJ-t vagy BFD-t végezhetünk. Az FSJ a 27 év alatti kérelmezőknek, a BFD pedig a 28 évnél idősebb pályázóknak szól.
  • Ugyanígy végzettség és nyelvtudás nélküliek számára jelenthet megoldást, hogy au pairként kezdhetik Németországban, és megtanulhatnak németül, miközben gyermekeket gondoznak.
  • Ha angolul viszont beszélünk, akkor ezen a nyelven is szerezhetünk képesítést Németországban, mellette pedig még az ottani nyelvet is elsajátíthatjuk.

Forrás: https://life-in-germany.de

Szerző: T.M.

#nemetorszag #karrier #kulfoldimunka #foglalkoztatas #allas #noimunkavallas

Forrás: https://munkaeropiac.eu