A láthatatlan munka – a „semmi”, amit az anyák csinálnak otthon

2018.10.18. - csütörtök

Este 10 óra. A tányérok és poharak szépen elmosva várakoznak a polcon. Az asztalon már nyoma sincs a vacsora romjainak. A gyerekek békésen szuszognak álmukban, másnapi ruhájuk a székre terítve várakozik.

Rend és nyugalom van a házban. Mert anya mindent megcsinált. Ma is. Észrevétlenül és tízezredszer. Vajon mennyire ismerik el a nők otthoni munkáját, amit láthatatlanul végeznek napról napra, évről évre?

Biztosan sokan ismeritek az alábbi klasszikust, de azért felidézzük újra:

Anya és apa tévét néznek. Anya egyszer csak azt mondja: „Fáradt vagyok, későre jár. Megyek, lefekszem.” Feláll és kimegy a konyhába, hogy elkészítse a másnapi tízórait. Kiüríti a tál alján maradt pattogtatott kukoricát a kukába, kiveszi a fagyasztóból a másnap esti vacsorához a húst, ellenőrzi, elég müzli van-e a dobozban, teletölti a cukortartót, kikészíti reggelre a kiskanalakat és a müzlis tányérokat és bekészíti a kávét a kávéfőzőbe. Beteszi a nedves ruhát a szárítóba és egy adag szennyest rak a mosógépbe. Kivasal egy inget és visszavarr egy leesett gombot.

Összeszed pár játékot, visszateszi a telefont a töltőre. Meglocsolja a növényeket és felakaszt egy földre esett törülközőt. Ásít egyet és elindul a hálószoba felé. Útközben az asztalnál ír egy üzenetet az egyik tanárnak, kiszámolja és kikészíti az osztálykiránduláshoz a pénzt, felvesz egy leesett füzetet az asztal alól.

Megcímez egy borítékot és ír egy gyors bevásárlólistát. Megmossa az arcát és a fogát. Ekkor apa megszólal: „Azt hittem, mész lefeküdni!” „Mindjárt!” – szól vissza anya. Önt egy kis vizet a kutya tányérjára, kirakja a macskát a kertbe és ellenőrzi, hogy jól bezárta-e az ajtót. Megnézi a gyerekeket leoltja a kislámpájukat, kidob néhány koszos zoknit a szennyesbe. A hálóban beállítja az ébresztőt, kikészíti a másnapi ruháját és még három dolgot tesz hozzá fejben a másnap elintézendő hat legfontosabb dolog mellé. Apa ekkortájt kikapcsolja a TV-t és közli: „Megyek aludni.” És megy. Egyetlen további gondolat nélkül…

Forrás: csaladhalo.hu

A teljes cikk tovább olvasásához kattints ide!