Mihez van joga a munkáltatónak a munkahelyi öltözőben?

2022.01.11. - kedd

Bár rengeteget szelídült az elmúlt években a ruhaviselési protokoll, vannak azonban munkaörök, ahol formaruhát, egyenruhát, munkaruhát, védőöltözetet kell hordani. Az ruhacsere pedig a munkahelyen történik. Mennyiben védett az intim szféránk a munkáltató előtt az öltözőben?

A munkakörök, munkahelyek egy részében még mindig van jelentősége annak, hogy ki mit hord, ahol dress code van érvényben. Bár az öltözködésünkről való döntés magánügy, de a munkáltatói szabályok bizonyos esetekben ezt felülírják.

Szabályok védenek bennünket a munkahelyi öltözés során

A jogszabály szerint a munkavállaló öltözőben való ténykedése a magánszférájához tartozik. Az emberi méltósághoz való jogának védelme érdekében a munkáltató előtt rejtve kell, hogy maradjon.

Munka törvénykönyve szerint a munkavállaló csak munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. A kontrollhoz a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, de erről előzetesen tájékoztatnia kell a dolgozót. Fontos tudni, hogy a személy- és vagyonvédelmi valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezése alapján viszont nem alkalmazható elektronikus megfigyelőrendszer olyan helyen, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti, így az öltözőhelyiségekben sem.

Mikor nézhet bele a munkáltató a dolgozó öltözőszekrénybe?

Amennyiben a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása indokolja, a munkáltató ellenőrizheti az öltözőszekrényt. Ilyen eset lehet például, ha lopás gyanúja merül fel. Az átvizsgálás során azonban ügyelni kell az adatvédelmi szabályok megtartására és a dolgozóval együtt öltözők személyiségi jogainak védelmére és a joggal való visszaélés tilalmára.

Tisztában vagyunk-e a munkavállalói jogainkkal?

Az ország minden részében elérhető már az ingyenes munkajogi szolgáltatás. A program célja, hogy a munkát keresők és a munkaviszonyban állók szakszerű, naprakész és ingyenes munkajogi segítséget vehessenek igénybe a jogszerű foglalkoztatás és a jogkövető, jogtudatos magatartás érdekében. Az érdeklődők online vagy személyesen kaphatnak választ, tanácsokat munkajogi, foglalkoztatási jogi, társadalombiztosítási és a munkavállaláshoz kapcsolódó adójogi kérdésekben.

A jogsegélyszolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek működtetik. A JOGpontokon személyre szabott jogi tanácsadás vehető igénybe munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, adójogi területeken felmerülő konkrét esetek, kérdések megoldására, a szükséges iratok igénylésére, azok kitöltésére.

Forrás: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu